20 Mayıs 2012 Pazar

Fransa Akdeniz Sahili Mutfağı

Fransız Akdeniz Sahili Mutfağı bize çok tanıdık gelen yemeklerden oluşuyor. Ama yine de bu bölgeyi ayrıştıran bir kaç özel yemek de yok değil. 
Bunlar arasında başta 
"Bouillabaisse", 
"Aïoli", 
"Fruits de Mer" ve 
"Paëlla" 
geliyor.
Bouillabaisse, sulu bir balık yemeği. Daha doğrusu deniz ürünleri demek daha doğru, çünkü bütçeniz elverdiği ölçüde balık yanında istakoz veya deniz böcekleri de olabilir.
Balıkları seçerken beyaz etli ve yağsız balık cinsleri olmasına dikkat etmek gerekir. Kırlangıç, dip balıkları tercih edilir. Levrek de kullanabilirsiniz.
Bu balık ve böcekleri kaynattığınız su çok önemli, onun da içine limon, tuz, baharat koyarak bir çeşit balık çorbası yaparsınız. 
Yemeği yerken balıklar bir tabakta, çorba bir tabakta gelir. Siz de çukur tabaklara her ikisinden, istediğiniz miktarlarda alıp birleştirirsiniz.
Fransızlar, diğer avrupa ülkelerinde de olduğu gibi ekmek üzerine tereyağ sürmeyi se- verler. Bunun dısında ekmek üzerine sürmek için limon koymadan yapılmış bir çeşit mayonez de hazır bulundurulabilir.


Aïoli, Fransızca sarımsak anlamına gelen "aïl" kelimesinden gelen bir balık yemeğidir. Yukarıdaki yemekten önemli farkı haşlanmış sebzelerin yanında servis yapılmış yine haşlanmış balıklardan oluşur. Sos olarak bol sarımsaklı limon içermeyen bir mayonez vardır balığın yanında. Bu mayonezin içerisine dilenirse biber salçası, dilenirse hardal konabilir...

Fruits de Mer, deniz mahsulleri, aslında bizim sahillerimizde de bulunabilen, ancak alışkanlığımız olmadığı için bilinçli olarak yetiştirilmeyen deniz kabukluları ve de sofralarımızda yavaş yavaş daha çok yer almaya başlayan karides, jumbo karides (gamba), pavurya ve diğer deniz böceklerinden oluşmaktadır.
Tüm çeşitler 40-45 cm. çapında ve kırık buz tabakası üzerinde servis edilir. Bazıları (istridye, huitres, oysters) çiğ olarak servis yapılır. Ya sarımsaklı sirke veya limon sodu ile yenir. Diğerleri de pişmiş olarak servis yapılır. Minareler kanca şeklinde bir aparatla, midyeler kaşık veya çatal ile, pavurya özel kırma aparatlarıyla, karidesler elle yenir.
(manken: Zeynep Atakan)

Paëlla, aslında bir ispanyol yemeği olup bütün Akdeniz sahilinde bulunan ülkelerde yapılmaktadır. Bu arada evimizde, Hayırlı apartımanda da sıklıkla hazırladığımız bir yemektir.
Aslında konsept son derece basit, pilav ve de içinde deniz ürünleri, tavuk eti, tavşan bulunan bir karışım.
Ben size Selim usulu paëlla'yı anlatayım:
Önce bir büyük baş soğan, bir baş sarmısak ince kıyılarak (mutlaka) zeytinyağında biraz öldürülür, tuz, acı kırmızı biber, bir tatlı kaşığı salça ve de iki çorba kaşığı nar ekşisi eklenir. Ekşi tad için nar pekmezi yoksa limon da kullanılabilir.
Bir paket arpa şehriyesi ve de 750ml. sıcak su eklenir. Daha sonra da önceden bir taşım kaynatılmış kabuklular, karides, balık eklenir.
Aynen pilav gibi çok kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Arpa Şehriyesi pilav yerine rahatlıkla kullanabileceğimiz ve de sonuçtan çok memnun kalabileceğiniz bir alternatiftir...

Afiyet  olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder