17 Mart 2012 Cumartesi

Çizgi Filmlerde Şarkıların Türkçe'ye Uyarlanması (devam II)

Çizgi Film Şarkıları konuma devam ediyorum:
The Princess & The Frog (Disney, 2009), Prenses ve de Kurbağa
Uzun bir süredir Disney yeni animasyon teknolojileri kullanmaya başlamıştı. Özellikle "Pixar" isimli kardeş şirketinde yapılan "Toy Story", "Nemo" gibi filmlerde bilgisayar teknolojisi ileri düzeyde kullanılmıştı. "Prenses ve Kurbağa"nın en önemli özelliği ise, animasyonun bunca yıldan sonra tümüyle en eski teknikle, çizerek gerçekleştirilmesi oldu. 
Yine Grimm Kardeşler'in "Kurbağa Prens" isimli masalından yola çıkılan filmin "New Orleans" tarzı müziklerini ünlü besteci ve şarkıcı Randy Newman yapmış, müzikleri Dirty Dozen Brass Band icra etmiş.





Bu projede çalışırken hangisi birinci sırada karar veremediğim oyuncu ve şarkıcı sevgili Demet Tuncer ile çalışma fırsatını buldum. Birleşik Devletler'de müzikal oyunculuk eğitimi almış sanatçımızı ilk "Çocuklar Duymasın" TV dizisinde Amerikalı müdür olarak tanımıştık. 








Orijinal filmde Tiana karakterini ödüllü oyuncu-şarkıcı Anika Nina Rose seslendirmiş. Caroline ve Change isimli Broadway yapımlarından birer Tony Ödülü sahibi kendisi.






Aşağıdaki youtube bağlantısının ilginç özelliği, Disney bütün ülkelerden gelen seslendirmeleri bir bütün şarkı haline getiriyor ve buna "multi-language version" diyor. Burada çeşitli ülkelerin seslendirme sanatçılarını arka arkaya izleme olanağını buluyorsunuz. Birbirine bu kadar yakın karakterlere sahip seslerin varlığı insanı sanki bütün dünya bir araya gelmiş, el ele verip bir iş yapmış gibi heyecanlandırıyor. Demet Tuncer ne yazık ki biraz sona doğru yer almış bu bileşkede, 10. dakika, 16. saniyede...


Almost There (The Princess & The Frog), Demet Tuncer


Bülent Atak, ondan bahsetmeden hiç bir yere adımımı atamam. Benimle uzun yıllardır çalışan tanınmış opera sanatçımızın karakter canlandırmadaki başarısı animasyon dünyası için o kadar değerli ki...


Bu filmde woodoo büyüleri yapan, bir an önce zengin olmak isteyen bir büyücü karakteri vardı, Dr. Facilier. Teatral açıdan mükemmel bir beste olan "Friends On The Other Side", Öteki Dünyadaki Dostlar isimli şarkıyı seslendiriyordu. Bu şarkıdan çok korkarken imdadımıza Bülent Atak yetişti ve de şahane bir performans çıkardı.


Friends On The Other Side (The Princess & The Frog), Bülent Atak
Alfabetik sıraya göre Turkish sona doğru, 7. dakika, 17. saniyede...

Bu şarkıyı yalnız Bülent Atak'tan dinlemek istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya gidebilirsiniz:
http://www.youtube.com/watch?v=jfKr14qcf8E 

Tangled (Disney, 2010) Karmakarışık
Deniz Sujana İmaj'da çalıştığım en değerli sanatçılarımdan biri oldu. Yalnız özel ses tınısı ve yetkin şarkı söyleme yeteneğiyle değil, aynı zamanda buradaki çalışmalara şarkı sözü yazarı olarak katıldı, Finale programını öğrendi. Bir yıldır Çizgi Diziler de olmak üzere bir çok projede çalıştık.

Tangled, Rapunzel'in biraz daha değişik şekilde yorumlanmış hali diyebiliriz. Burada Rapunzel biraz hayalperest bir kız, ama asıl ana karakter onun anne sandığı kadın. Adeta günümüzün koruyucu anneleri özelliklerine sahip. Kızını dışarıdaki tehlikelere karşı uyarıyor, aslında onu "çok seviyor" tabi, kızı "istediği gibi karar verebilir" ama "çok dikkatli olmalı dışarıdaki kötülükler onu bir anda yutabilir"...
Yine Alan Menken'in müziklerini yaptığı bu filmde güzel şarkılar bulunmakta...




When Will My Life Begin? (Tangled, Disney), Multilanguage Version
(Deniz 2.dakika,10.saniyede)

Bu şarkıyı yalnız Deniz Sujana'dan dinlemek istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya gidebilirsinizhttp://www.youtube.com/watch?v=Jj2GvKMfqB4 

Mother Knows Best (Tangled), Ayça Varlıer (Şarkı), Gülen Karaman (Diyaloglar) 
 Bu şarkıyı yalnız Ayça Varlıer'den dinlemek istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya gidebilirsiniz
http://www.youtube.com/watch?v=vG3AxfcRlp0  


Prensesler...
Bu çok hoş videoyu izlemeden geçmeyin. Kimler yok ki?

Aliye Mutlu, Pamuk Prenses
Oya Presçiler, Kül Kedisi (Diyalog)
Tülay Uyar, Uyuyan Güzel
Şebnem Ferah, Küşük Denizkızı
Otilya İpek, Güzel ve Çirkin, 
Otilya İpek, Aladdin (Yasemin)
Tuba Önal, Pocahontas
Sertab Erener, Notre Dame'ın Kamburu
Megara (?), Herkül
Tuba Önal, Mulan
Demet Tuncer, Prenses ve Kurbağa
Deniz Sujana, Rapunzel


 
Aliye Mutlu, Tuba Önal

Otilya İpek




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder