1 Mayıs 2014 Perşembe

"Bir Mayıs..."


"Bir Mayıs" ile olan ilk anım lise birinci sınıfında Ankara'da kız arkadaşlarımızla birlikte (küçük bir gruptuk) Kızılcahamam'a pikniğe gitmek,

ve sonrasında da eve dönünce kız-erkek ilişkilerinden pek hoşlanmayan annemden azar işitmek olmuştur.

Daha sonra lisede siyasi bilincimiz derinleştikçe (aslında her konuda bilincimiz demek daha doğru olacak) "Bir Mayıs"ın başka bir anlamı olduğu, bir işçi bayramı olduğunu öğrendik. İşçi demek sosyalizm, komünizm demek olduğu için de "Bir Mayıs" eşittir "Sosyalizm" şeklinde bilincimizde şekillendi.
Üniversite yıllarında önce "Bir Mayıs Marşı" ile tanıştık, Sarper Özhan'ın bir tiyatro oyunu için bestelediği, ama sonra politik şarkılar repertuarında her zaman birinci sırada yer almış meşhur "İşçinin, Emekçinin Bayramı" marşı. Mitinglerde, yürüyüşlerde bu marşı şarkıyı söyledik durduk.

Bu şarkıyı her zaman kıskandım, o denli ki, ben de bir işçi marşı bestelemek istedim, Can Yücel'in şiirini şarkı haline getirdim, "İşçi Marşı" şarkısı bu kıskançlık sonucunda olmuştur. İlk bestelerimden biri olması nedeniyle benim için çok kıymetlidir de.

1 Mayıs 1977 günü "Kanlı Bir Mayıs"ı yaşadım. Bu işçi bayramı birden ölümlerle doldu, karardı.


Gençliğim, olgunluk dönemim, orta yaş derken onlarca "Bir Mayıs", daha az sayıda da "Genel Seçimler" yaşadım. Her genel seçimde televizyonun başında sabahlar, başta bir parti havasında başlayan seçim programı gecenin geç saatlerinde bir çökkünlük haline dönüşür, hayal kırıklığıyla yatmaya giderdik. 

Arada güzel geçen bir kaç  "Bir Mayıs" kutlaması olmadı değil, ancak sonucuna sevineceğim bir seçim sonucu hiç bir zaman olmadı, bunu da not düşmek isterim.

"Bir Mayıs" bu gün nasıl kutlanıyor?

Hepimizin "Bir Mayıs" Polis ve Gözyaşı Bayramı Kutlu Olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder